Inspiration: Vilka gardiner skall du välja?

0
1602
inspiration

Det kanske inte är gardiner, som står först på din önskelista, när du skall inreda ditt hem. Men gardiner betyder mycket för det samlade uttrycket i ett rum. Om du väljer den snabba och billiga lösningen, riskerar du att få en lösning som du inte gillar, och som inte harmonierar med stilen i resten av hemmet. Gardiner behöver dock inte vara krångliga och dyra – det finns många praktiska och budgetvänliga lösningar, såsom plissegardiner, rullgardiner mm. Om du skall skaffa nya gardiner, upptäcker du snart att det finns ett stort utbud i olika material och tyger. Vilken typ passar så bäst in i ditt hem? Här är fyra populära gardintyper, som du kan använda som inspiration:

#1 – Rullgardin

Rullgardiner är populära på grund av det enkla uttrycket. Dom tar inte så mycket fokus i ett rum, varken när dom är upprullade eller nedrullade. Pga. snöret i sidan är dom lätta att använda och dom kan fås med mörkläggningsfunktion, så att solljuset hålls ute.

#2 – Plisségardin

Plisségardiner är populära, eftersom dom skapar flexibla lösningar som passar till de flesta rum. Dom betjänas genom att man trycker eller drar i dom, och man undviker därmed snören, som t.ex. rullgardiner har. Dessutom kan dom flesta plisségardinerna rullas ner uppifrån, så att dom bara avskärmar en del av fönstret. Du kan välja mellan olika typer, såsom gardiner med flera lager, solavskärmning och isolerande effekt.

#3 – Persienner

Persienner är en av dom vanligaste gardintyperna. Dom är budgetvänliga, praktiska och skärmar solljus på ett bra sätt. Lamellerna kan justeras, allt efter hur mycket ljus som du önskar att hålla ute. Den här gardintypen passar särskilt bra till badrum och kök, eftersom dom är lätta att rengöra, och på så sätt kan hållas fria från smuts och fukt.

#4 – Lamellgardin

Lamellgardiner passar till stora och öppna fönsterpartier, eftersom de med sitt eleganta uttryck ofta får rum till att se större ut, och dom tar nästan ingen plats när dom är fråndragna. Denna gardintyp påminner om persienner, eftersom dom också kan kontrollera ljusinfallet, lamellerna är bara lodrätt istället för vågräta. Lamellgardiner får i olika tyger och material – allt från ljusavskärmande till komplett mörkläggande.

Det finns alltså många möjligheter, när man skall välja gardiner. Dom fyra alternativen här ovan, är några få bland många, det finns många kombinationer. Om du är osäker på vilken typ av gardin som passar bäst för dig och ditt hem- eller festlokal, kan du alltid få råd och vägledning hos olika återförsäljare.

Lycka till i din jakt!