Återhämtningsprocessen extremt viktig vid hård träning

0
1181

Det är intressant att notera att i det svenska samhället finns det en pågående polarisering mellan de människor som är väldigt fysiskt aktiva och de som inte är det alls. Borta är den tid då de flesta människor fick en del daglig fysisk aktivitet genom att promenera till bussen, cykla till jobbet, gå på stan eller påta i trädgården. Nu kan alla ta bilen, sätta upp en stor träterrass i trädgården och parkera direkt utanför stormarknaden. Detta har lett till en situation där fysisk aktivitet är ett val snarare än ett måste vilket i sin tur har gjort att människor som saknar intresse eller motivation – eller båda – är helt passiva. Detta medför att det uppstått en situation med ett hälsomässigt a- och b-lag. A-laget tränar många gånger väldigt mycket och ligger i vissa fall på träningsdoser som inte ligger långt efter professionella idrottare.

Varför tränar amatörer så mycket

Anledningen till att amatörer tränar så mycket kan förstås vara många. Det som är de vanligaste anledningarna är sportsliga ambitioner eller vilja till självförverkligande. Det kan ibland vara en hårfin skillnad mellan att vara en mycket framgångsrik amatör jämfört med att vara en elitidrottsman. Om man tittar på resultaten från till exempel en tävling i längdskidåkning ligger amatörerna inte lång efter eliten, även om eliten genomsnittligt hela tiden ligger lite bättre till. Detta innebär att amatörerna helt säkert tränar lika, eller nästan lika, hårt som eliten.

Vad behövs för att återhämta sig

För att kunna träna så hårt samtidigt som man är amatör är återhämtningsprocessen efter träning en stor utmaning. Återhämtning tar nämligen mycket tid i anspråk och kräver ibland till och med stöd från professionella massörer när benen stumnar. Att i detta läge få hjälp med de massagestövlar som Optima Sport Recovery erbjuder är fantastiskt. Med hjälp av stövlarna kan nämligen amatörerna träna fullt ut.