Olika typer av dammsugare

0
1484

Snabeldrake, damm-råttfälla eller frugans moped. Kärt barn har många namn brukar man säga, och en helt vanlig golvdammsugare finns i nästan alla svenska hem. Den versionen, med motor och påse, sladd bakåt och slang med munstycket framåt, har länge varit den dominerande varianten när svenskar skall städa. Men numera finns det allt fler alternativa designs och typer av dammsugare att välja mellan, och kanske passar en annan variant egentligen bättre i just ditt hushåll. Här skriver vi därför lite om ett par andra typer som kan vara värt att överväga.

Robotsdammsugare

Allt fler väljer att skaffa en robotdammsugare, och på så sätt slipper man dammsuga själv. Man kan programmera dammsugaren till att dammsuga varje dag medan man är på jobbet. Robotdammsugarna är oftast ganska låga, och kommer in under soffor och sängar. Rent tekniskt bliver det också allt bättre för varje år, bland annat när det gäller drifttid och precision. En del nyare modeller har sensorteknik, som inte bara ser till at dammsugaren kommer runt möbler och liknande, men även att den kan skanna av vilka underlag (typ av golv) samt räkna ut effektivas möjliga väg för dammsugningen. Några av de nyare modellerna kan även kopplas upp mot en smartphone och på så sätt kan man styra dem från distans. En robotdammsugare är det bekväma hi-tech valet, med de kostar såklart en smula mer än standarddammsugare. Ett bra val för stora hushåll.

Handdammsugare

Det finns olika slags handdammsugare, den vanligaste typen är den med ett längre skaft – ibland även kallad skaftdammsugare. Man kan stå upprätt när man dammsuger med dessa, och därför är de ett bra val när det gäller ergonomi. De flesta nyare modeller av den typen, är en kombinationsvariant, dvs. man kan koppla själva uppsamlingsbehållaren av och på den är et munstycke, vilket gör att man även har en liten smidig handdammsugare till brödsmulor och likande. De flesta handdammsugare har inte lika stor sugeffekt på svårstädade underlag, som standarvarianter – men däremot är de sladdlösa och smidiga. Därför kan en handdammsugare ofta vara ett väldigt bra val för mindre hushåll.