Sms lån utan uc – vad behöver du veta?

0
96

Att ha ett lån tillhör vanligheterna i Sverige. De flesta familjer har ett bolån eller billån då det är det enda sättet för majoriteten att kunna köpa sig en bostad (eller en bil för den delen). Sådana typer av större lånesummor lånas ut av svenska banker. För att kunna ta ett större lån behöver låntagaren visa att denne har en månatlig inkomst som räcker för att täcka amorteringen på lånet. Med andra ord ställer bankerna en del krav på sina låntagare för att bevilja ett lån. Ett av kraven är inkomsten, det andra är att kunden inte ska ha någon betalningsanmärkning. En sådan anmärkning dyker upp om en låntagare inte betalat sina tidigare lån i tid. Den registreras i svenska UC (vad UC står för och varför den är viktig berättar vi i nästa rubrik).

På den finansiella marknaden finns det dock låneprodukter som marknadsförs som sms lån utan uc. Sms lån är synonymen för snabblån. Det är en typ av lån som utmärker sig med en lite snabbare process när det kommer till ansökning och beviljande av ett lån. Sms lån erbjuds inte av banker utan av alternativa långivare.

Vilken roll spelar UC?

UC är en förkortning på svenska Upplysningscentralen. Det är ett register på alla svenska låntagare som under olika omständigheter inte lyckats med att betala av sina lån i tid.

Om du som låntagare missar att betala en gång till banken eller annan långivare så kommer du inte att få en anmärkning. En sådan registreras ifall större förseningar förekommer och ifall de är regelbundna. En anmärkning står kvar i UC tre år efter att den blivit registrerad. Detta gäller privatpersoner. För företag är tiden längre, nämligen fem år.

Vad spelar Upplysningscentralen för roll? Banker och långivare brukar kontrollera ifall deras klienter är registrerade i UC innan de beviljar ett lån. Därför är vikten med UC:s register så pass stor. Det visar ifall en låntagare varit noga med att betala av sina lån i tid. Vissa långivare som arbetar med sms lån kontrollerar inte sina låntagare via UC utan använder alternativa register.

Vad ska du tänka på ifall du vill ta ett sms lån?

Vad ska du tänka på ifall du vill ta ett sms lån? Här nedan listar vi några viktiga aspekter du ska fokusera på:

  • Sms lån marknadsförs som lån med något snabbare ansökningsprocess. Långivare som arbetar med sms lån tenderar att bevilja lån inom ett par dagar, något som en bank inte gör.

  • Lånen i sms nischen har betydligt högre ränta jämfört med bankernas. Tänk på att räntan är en viktig komponent för ditt lån. Man kan säga att det är en del av priset du betalat för att låna pengar. Ifall räntan är för hög kommer du att betala tillbaka betydligt mer pengar än vad du lånat.

  • Sms lån har kortare avbetalningstid. I många fall handlar det endast om 30 dagar. Du måste vara säker på att du kan betala tillbaka pengarna i tid.

  • Sms lån kan ha relativt höga administrativa avgifter. Kontrollera gärna vad dessa ligger på innan du tar ett lån.